З 1 січня 2018 року діє новий перелік держав (територій), які відповідають критеріям, зазначеним у підп. 39.2.1.2 ПКУ (постанова КМУ № 108 від 31.01.2018 р.).

Операції з контрагентом, зареєстрованим у державі (на території), включеною до зазначеного переліку, визнаються контрольованими з метою трансфертного ціноутворення.

7 березня 2018 року із зазначеного переліку виключено Грузію, Естонію, Латвію, Мальту та Угорщину (постанова КМУ № 108 від 31.01.2018 р.).

Однак на цьому скорочення переліку не скінчилося. Черговим рішенням Уряд виключив з нього ще й Болгарію (постановление КМУ № 295 от 11.04.2018 г.).

Перелік держав (територій), які відповідають критеріям, зазначеним у підп. 39.2.1.2 ПКУ з урахуванням внесених змін можна завантажити тут.

 

Уряд ухвалив рішення, яким із переліку держав (територій), операції з резидентами яких визнаються контрольованими з метою трансфертного ціноутворення, виключено Республіку Болгарія.

Ухвалення рішення обумовлено тим, що болгарська сторона надала інформацію, що Болгарією вживаються заходи протидії агресивному податковому плануванню та податковому шахрайству, передбачені планом дій BEPS та Директивою ЄС 2015/849 Європейського Парламенту та Ради від 20 травня 2015 року.

Виключення Болгарії із зазначеного переліку має на меті проведення додаткових консультацій із її органами для вивчення можливих ризиків застосування системи оподаткування корпоративним податком цієї країни для мінімізації сплати податків резидентами України.

Водночас Державна фіскальна служба України здійснюватиме моніторинг господарських операцій з резидентами цих країн у межах повноважень, передбачених законодавством.